1. 26.
    0
    tamam açıklıyorum beyler, biraz uzun oldu ama gibtiret, merak eden okusun aq..
    beyler bildiğiniz gibi j.r.r. tolkien anglo-sakson dili ve edebiyatı okumuş ve her iki dünya savaşını da görmüş bir abimizdir (benimki de laf aq nerden bilceksiniz, şimdi bu cümleyi okuyanlarınızın yarısının kafasında sadece sakso kelimesi kaldı) neyse ben yine de devam edeyim.
    ben referansları veririm, inanıp inanmamak size kalmış..
    ancak yazdıklarımı okurken 2001 yapımı bir hollywood filmiyle değil 1940'larda ingiliz bir yazarın kaleminden çıkmış bir ingiliz edebi eseri olarak bakın yüzüklerin efendisine..

    her neyse referanslara geçeyim:

    orta dünya haritasına baktığınız zaman mordor'un üç tarafının dağlarla çevrili olduğunu görürsünüz, yani tıpkı anadolu'nun üç tarafının denizlerle çevrili olduğu gibi ve mordora olan tek giriş kuzey-batı köşesindeki kara kapılardır, anadoluyla karşılaştırdığımız zaman da bu kapılar, zamanında elflerin ve insanların son ittifaklarını oluşturup son bir umutla saldırdığı kara kapılar, yani bildiğimiz istanbuldur.

    barad dur, yani mordor'un düşmesi için istila edilmesi gereken yer ise mordorun tam ortasında yer alır, hatta tıpkı ankaranın anadoludaki konumu gibi tam ortada değil hafif istanbula yakındır..

    haritamızın kuzey ve kuzey batı kısımlarında ve diğer bir çok kısmına yayılmış şekilde elfler bulunmaktadır ve elflerin ana vatanı orta dünyayla bir deniz vasıtasıyla ayrılmaktadır, tıpkı ingilterenin bir ada olduğu ve dünyanın bir çok yerine yayılmış bir sömürge imparatorluğu olduğu gibi..

    Orta dünya'nın orta yerinde bildiğiniz gibi sarumanın mekanı isengard vardır ve önceleri iyilerin yanında olan bu karakter daha sonra büyük bir yıkım ve döneklikle kötülerin tarafına geçmiştir ve ağaçları keserek çok hızlı bir şekilde sanayileşip savaş araçları üretip kötülerin yanında iyilere karşı savaşa girişmiştir.. Bu da bize hitleri ve 20. yy. almanyasını çağrıştırıyor.. biraz dünya tarihi biliyorsanız almanların nasıl savaşa girdiğini ve avrupaya neler yaptığını bilirsiniz..

    3. filmin sonunda iyilerin son anda yardımına gelip savaşın kaderini değiştiren kartalları da bilirsiniz..
    amerikan dolarının bile üstünde yer alan amerikanın simgesinin de kartal olduğunu da biliyorsunuzdur herhalde:
    http://1.bp.blogspot.com/...eagle-e+pluribus+unum.png

    mordor'un batısında, tam da cirith ungol kulesinin baktığı tarafta bir osgiliath şehri var, bu şehir bir liman şehri ve anduin nehrinin kenarında yer alıyor..
    aslında hayati önemi olmamasına karşı sürekli iyilerle kötüler arasında el değiştiriyor.. Filmin kesilmiş sahnelerini izleyen arkadaşlar Boromir'in osgiliath'ı kötülerden geri alışını görebilirler..
    Şimdi bakıyoruz anadolunun batısında neresi var?
    izmir.
    bu durumda 12 ada sorununun da osgiliath olduğunu söylememe gerek yok sanırım..
    Bu benzetmede de gondor yunanistan oluyor dolayısıyla ve filmde gondorun sürekli mordorla savaş halinde olduğunu ve birbirleriyle uzun zamandır çekiştikleri bilinmekte.

    Mordor bildiğiniz gibi sadece orkları (yani türkleri, ki bu aşamada belirmeden geçmiyim, ork kelimesiyle türk kelimesinin birbirine ne kadar benzediğini farketmişsinizdir herhalde) kullanarak savaşmıyor. Mordora destek veren başkaları da var. Hem de ork değil bildiğimiz insanlar destek veriyor mordora, yani alsında insanların yanında savaşması gereken bir ülke, Harad'lar..
    Harad'ların toprakları Haradhrim mordorun güney doğusundan yer alıyor. Yani anadolunun güney batısında yer alan arap ülkeleri gibi ve araplar aslında o yıllarda ingiliz ve fransız sömürgesi olduğu halde türklere yardım ediyorlar.

    bi arkadaş peki hobbitler ne, gandalf ne diye sormuş..
    Arkadaşlar hobbitler ve shire yazarın çocukluk yıllarından esinlenerek oluşturduğu ırk ve mekanlar çünkü tolkien ingiliz sömürgesi altındaki güney afrikada büyümüştür ve büyüdüğü yerler inanılmaz derecede shire'a benzemektedir.
    Diğer karakterler ise dünya tarihiyle ya da dinlerle ilişkilendirmek bana pek isabetli gelmiyor, yani gandalf papaymış yok sauron allahmış saruman peygambermiş, bunlar biraz zorlama gibi.
    zaten tolkien'in de belirttiği gibi karakterleri kendi hayal dünyasından ve özel hayatından esinlenerek yaratmış..
    örneğin bi yerde okumuştum gollum karakterini kendisiyle çok fazla özdeşleştirirmiş tolkien..

    Neyse çok uzun oldu sözü bağlıyım..
    Tolkien 20 yy başında yaşamış ve dönemin siyasi ve sosyal yapısından kaçınılmaz ve gayet doğal olarak fazlasıyla etkilenmiş bir yazardır.
    Tam tersi olsaydı daha garip olurdu bence ama türklerden bu kadar nefret etmesi ve aşağılaması da beni bir yüzüklerin efendisi hayranı olarak epey üzüyor ama bunu da ingilizliğine veriyorum :D

    son olarak seviyeyi yükselttiğim için tüm panpalarımdan özür diliyorum ki am züt meme am züt meme:
    http://www.assfuckcafe.co.../12/cowgirl-ass-fuck2.jpg
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster