1. 101.
    +2 -1
    öncelikle sosyalist bir devrimin yapılabilmesi için, devrimin yapılacağı ülkenin büyük bir kapitalist ülke olması gerekiyordu.

    1905 yılında Rus devrimi gerçekleştiğinde, Rusya o zamanın en büyük 6.kapitalist gücüydü.Ve şartlar bakımından devrimin en kolay yapılacağı ülkeydi. çünkü ülkede demokrasi yoktu, küçük olmasına rağmen eli çok kuvvetli bir burjuva sınıfı vardı.

    devrimin aşamaları vardır

    1-)küçük burjuva devrimi
    2-)proleterya diktatörlüğü
    3-)komunizm

    rus çarlığı, kapitalist üretimin kolaylıkla yapılmasını sağlamak için birbiriyle operatif çalışan yeni şehirler kurdurmuştu. işte bu şehirlerde sayısı az ama eli kuvvetli olan burjuvalar ve büyük sayıda işçiler yaşıyordu.bu yüzden bu işçilerin örgütlenmesi ve burjuva sınıfını yanlarına çekmesi kolay oldu.rus çarı devrildi ve yeni yönetim ilan edildi. yani proleterya diktatörlüğüne geçildi. ancak burdan sonra komunizme geçmek bir ütopya olarak kaldı, çünkü komunizm demek tüm dünya vatandaşlarının sınır ve devlet tanımaksızın eşit koşular altında yaşaması demekti. bundan sonra rusya dünyanın en büyük kapitalist devleti olmaya devam etti ancak kendi içinde vatandaşlarına tanıdığı hakla sosyalist bir devlet oldu.

    türkiye'ye geldiğimizde, doğal olarak böyle bir devrim gerçekleşmez. çünkü devrimi yapacak işçi sınıfı olmadığı gibi, devrimin finansmanını sağlayacak burjuva tamamen gayrimüslimlerden oluşuyordu. doğal olarak devlet eliyle kalkındırma, işçi ve burjuva sınıflarını yaratmak gerekiyordu. sonuç bu.

    özet geç bin:işçi sınıfı yokken, burjuva sınıfı gayrimüslimken türkiye'nin böyle bir gidişata sahip olması mümkün olamazdı.
    ···
   tümünü göster