/i/Tespit

  1. 1.
    +1
    ciks kalbi yorar mı?

    SAĞLIKLI insanlar için konuşuyorsak ciks kalbi yormaz, aksine uzun vadede kalbe iyi geldiğini bile söyleyebiliriz. Buna karşılık kalp damarlarında sorun olan insanların ciks yapması, aynı spor gibi, kalp krizi riskini artırır. Bilim adamları kalp hastalarının kalbini ciks sırasında takibe alarak ne olduğuna baktılar ve şunu gördüler: ciks, kalbimizde bant üzerinde yapılan bir yürüyüşün yarısı kadar bir yük oluşturuyor. ciks sırasında kalp hızı dakikada 130’u, tansiyon 170 mmHg’yı geçmiyor.

    ciks sırasında kalp krizi riski nedir?

    ARAŞTIRMALAR spor esnasında kalp krizi geçirme riskinin 3.5 misli, ciks sırasındaysa 2.5 misli arttığını gösteriyor. Misli kelimesinin yanlış yorumlanmaması için biraz daha açarak anlatayım; hiçbir şikâyeti olmayan ve düzenli egzersiz yapan 50 yaşında bir milyon erkekten biri durduk yere kalp krizi geçirir, ciks sırasındaysa bir milyon erkekten üçü kalp krizi geçirir. Gördüğünüz gibi riski artmakla birlikte ciks sırasında kalp krizi geçirme oranı çok yüksek değildir. Eğer bahsettiğimiz kişi daha önce kalp krizi geçirmişse sorun çıkma ihtimali artar: ciks esnasında kalbinde sorun olan bir milyon erkekten 30’u kalp krizi geçirir. Sonuç olarak ciksin kalp krizini tetikleyebildiğini biliyoruz ancak bunun pek de sık olarak yaşanmadığını da biliyoruz.

    Risk neden artıyor?

    FiZiKSEL ve duygusal yüklenmeler kalp krizi riskini artırır. Örnek verecek olursak, otobüsün peşinden hızla koştuğunuzda fiziksel yüklenme olur, kalbiniz hızlanır, tansiyonunuz yükselir. Çat kapı eve gelen haciz memuru da duygusal yüklenme oluşturur gene kalp hızlanır, tansiyon yükselir. ciks sırasında hem fiziksel hem duygusal bir yüklenme vardır, az da olsa kalp hızı ve kan basıncı artar. Çalışmalar riskin ciksten sonraki bir saat boyunca devam ettiğini gösteriyor.

    ciksin fiziksel yükü ne kadardır?

    ÇALIŞMALAR, ciks yapmanın, yürümekten biraz fazla, kar küremekten daha az, yaklaşık iki kat merdiven çıkmaya eşit bir efor gerektirdiğini gösteriyor. Bu şu anlama gelir; hiç sorunsuz iki kat merdiven çıkabiliyor, hafif tempoda da olsa koşabiliyorsanız çok büyük bir ihtimalle ciks sırasında bir sorununuz olmayacaktır. Her şey doğal akışında oluyorsa sorun çıkma ihtimali daha azdır.

    Sertleşme sorunu kalp ile ilişkili mi?

    KESiNLiKLE. Erkeklerde sertleşme penis damarlarının kanla dolması sonucunda olur. Damarlarda plaklar varsa yeteri kadar kan gelemeyeceği için sertleşme tam olmaz. Atheroskleroz dediğimiz damar yağlanması sadece bir organın damarlarını tutmaz, az veya çok tüm organların damarlarını etkiler.
    Bu açıdan kalp damarlarında darlık olan bir erkeğin penis damarlarında da az çok daralma vardır. Pek çok hastada sertleşme sorunu kalp damar hastalığının erken belirtisi olarak ortaya çıkar, genellikle 3-5 yıl sonra da kalp damar sorunu ortaya çıkar. 45 yaşında sertleşme sorunu olan bir kişinin kalp krizi geçirme riski, sertleşme sorunu olmayan birine göre 50 kat daha fazladır.
    ···
   tümünü göster