1. 1.
    +4
    evet beyler, uzun zamandır bu başlığa yazmayı düşünüyordum fakat entry' nin uzun olacağını bildiğim için açıkçası üşeniyordum. Ancak vakti geldi o yüzden bu güzel ayrıntılı yazımı kaleme almaya karar verdim. Adım adım ilerliycez her soruya cevap vericem

    ilk olarak yüksek lisans nedir?
    Yüksek lisans, lisans eğitimini tamamlayan heyecanlı bilgiye aç bünyelere ilaç gibi gelmesi amaçlanan lisansın bir üst kademesidir. Lisans bölümünden mezun olan öğrenciler genellikle kendi bölümleriyle alakalı bir yüksek lisans bölümüne başvurarak yüksek lisans eğitimine başlayabilirler. Bakın kendi bölümlerleriyle alakalı diyorum çünkü yüksek lisansta her ne kadar lisansınızın dışında bir bölümde yüksek lisans yapma hakkınız var gözüksede genellikle yaptırmazlar. Nasıl yani bir örnekle açıklayalım; örneğin ben fen edebiyat fakültesinde matematik bölümünü bitirmiş oluyum ve mimarlık fakültesinde bir bölümde yüksek lisans yapmak istiyorum. Başvurmanıza izin verseler bile mülakatta siz mimarlık hakkında hiç birşey bilmediğiniz için doğal olarak elenirsiniz. Fakat bölümler birbirlerine yakın olursa çok sorun çıkmaz.

    2. Yüksek lisans için gerekli belgeler nelerdir?
    Arkadaşım önce belgeleri bi gibtir et, önemli olan senin yüksek lisans yapma amacındır. Askerden kaçıyım falan filan diye bu işe başlayıp, gerçekten isteyen insanların haklarını gasp etmeyin. Birde şöyle bir durum var, yüksek lisans yapan insana araştırma görevlisi gözüyle bakanlar var ama malesef böyle birşey yok. Arş. Gör. nasıl olunur bunuda daha sonra açıklayacağım. Bunları netleştirdikten sonra gelelim gerekli belgelere;

    ilk olarak not ortalaması: 2,75 üzerinde ortalama gerekmektedir. Bu yüzden son sınıfta ben yüksek lisans yapıcam diye karar veren çoğu öğrenci yapamaz çünkü son sınıfa gelene kadar ortalaması yerlere düşmüştür. Bu yüzden birici sınıftan itibaren notları yüksek tutmakta fayda var.

    ikinci olarak Ales: ales yılda iki kere yapılan sayısal ve sözel bölümden oluşan girenlerin genellikle süre yetiremedikleri, süre yetseydi full çekeceklerini söyledikleri bir sınavdır. 90 ve üzeri iş müthiş iş görür, üniversiteden üniversiteye değişir ama 80 üzeride iyidir.

    üçüncü olarak üds/kpds: Üds ve kpds de yıl içinde iki kez yapılan yabancı dil sınavlarıdır. Üniversiteler yüksek lisansa başvuru için 55 barajını koyarlar ancak bazı ünilerde dil istenmediği görülmüştür.

    Gelelim başvuru işlerine?
    Yüksek lisans başvuruları üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genellikle yıl içinde güz ve bahar olmak üzere iki kez yapılır. Yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversitenin internet sitesinden veya akademik takviminden takip ederek, uygun zamanlarda başvuru yapılır.

    Değerlendirme?
    Burası işin karışık kısmı çünkü her üniversite kendi sistemini uygular. genellikle ales, üds, not ortalaması, mülakat veya yazılı sınavın belli oranlarla yüzdeleri alınarak bir sıralama yapılır ve ilk on, 20 kişi yüksek lisansa kabul edilir.

    bir iki hafta sonra öyp, ylsy, arş. gör gibi olayları açıklıycam. yoruldum amk
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster