Yaşadığınız il çok önemli bir etken oluşturuyor, çünkü bu yola başlarken birçok kişiye ihtiyacınız olacak ve bildiğimiz gibi birçok şehrimizde devlet tiyatrosu hatta şehir tiyatroları bile yok. Buralara neden ihtiyacımız var? Çünkü ilinizde özel iyi bir tiyatro kursu yok ise, burada ki oyuncular bizim en büyük yol göstericilerimiz ve destekçimiz olacaktır. Ya da ilinizde ki üniversitenin konservatuarında oyunculuk bölümü varsa ilk yapmanız gereken orada ki öğrencilerle tanışıp destek istemeniz çok daha iyi olacaktır. Böyle ortamlarda yazıyla sabaha kadar konuşsak bir şey fark etmez.
Sahneye çıkmak için Ses-Nefes, Diksiyon, Beden, Şan(kulak), Kuram olarak hazır olmanız gerekecektir aksi takdirde hep bir şeyler ekgib kalır.
-
ses nefes: Diyafram bir oyuncunun en önemli parçasıdır burayı geliştirmek ve doğru bir şekilde nefes almak oyunculuğumuzun en temel amacı olmalı. Bununla ilgili birçok egzersizler sanal ortamlarda var ama yanlış bir şey yapmamak için bilgili kişilere danışmak ve bu egzersizlerin doğrusunu onlarla beraber yapıp, hayatımızın bir parçası yapmak şart.
-
diksiyon: Zaten bu sanat ses ve görsellik olarak etkileyici olanların yapabileceği bir iş olduğu için bu konularda zerre kadar hataya müsamaha göstermez. Bu dal için muhakkak bir profesyonelden yardım almanız ve yine hayatınızın bir parçası yapmanız şart.
-
beden: Bu dalda öyle normal bir koşucu veya halı saha topçusu olmak yetmiyor, öyle bir şekilde hazırlanmalısınız ki, sahneden kaskatı kesilmemelisiniz. Bedeniniz çok esnek ve rahat olmazsa inanın sesiniz bile düzgün çıkmıyor.
-
Şan: Genelde herkes biraz aşinadır bu bölüme ama biraz daha tek, çift, üç ses duymanız, ezgileri verebilmeniz, ve sesiniz iyi dahi olmasa bile doğru tonda şarkılar, şiirler okumanız istenecektir. Bu tür şeyleri müzikle ilgilenen birilerinden kısa bir zamanda çalışarak öğrenebilirsiniz.
-
kuram: Zaten oyuncu olacaksanız sürekli oyun okumanız gerektiğini söylememize gerek yok, biraz dünya ve türk tiyatro tarihi bilmenizde de fayda var. Dışında (Shakespeare, Moliere, Çehov) gibi başlıca yazarların oyunlarını yalayıp yutmanız iyi olur.
Bu şartları yerine getirdikten sonra sınava kısa bir süre kala (1-1,5 ay) tirat çalışmaya başlayacaksınız ve hemen hemen sınava hazır hale gelmiş olacaksınız. Bunu kesinlikle iyi bir oyuncu ile çalışmanız gerekiyor, kendi başınıza parça çalışmak aklınızdan bile geçmesin.
Şimdi diyeceksiniz ki, bu kadar şey çalışıp biliyorsam neden okula gitme gereği duyayım ki? Ama alaylı bir şekilde sizi yetiştirecek kimseler yok ise tabii ki bir okulda iyi bir eğitim alıp, en önemlisi kendinizi geliştirmek avantajınıza olacaktır. Ondan sonra zaten mesleği öğrenmiş olup ne yapmak istiyorsanız onu yaparsınız. Unutmayın kimse sizin peşinizden koşup oyuncu yapmak istemez, okulda bile kendiniz bilgiyi almak için uğraşıp, çabalayacaksınız.