/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    0
    Gerçekten merak ettiğini düşünerek biraz geniş ve detaylı yazacağım. Bir yandan da sorunu açmanı istiyorum.

    ikna olmak mı istiyorsun yoksa gerçeği bulmak ya da en azından onun için çabalamak mı? islam üzerinden soruyorsun soruyu fakat diğer inançlar için de benzer mantıklar geçerli. Ki üç büyük din; genelde benzer hikayeleri anlatır - hikayeden kastım kuran ve incilin musa peygamber dönemini anlatması gibi veya benzer ele alınan konulardaki şeyler gibi.

    Bu kapsamda temel inanış farklılıkları olsa da islam, musevilik ve hristiyanlık gibi tek tanrılı ve öğretileri birbirine yakın olan, sırasıyla birbirinden faydalanılan, atıfta bulunulan dinlerden kişilerin; evren hakkında bilgi sahibi olduğunu söylemek; çok kolay olmaz.
    Yani bu üç kitapta, incil, tevrat ve kuran ın bulabildiğin baskılarına bakarsan; dinler hakkında kainat görüşünü çok rahatlıkla görebilirsin.
    Kutsal kitaplar dışında; bulabileceğin din kaynaklı dini önderlerin, imamların -hanefi şafi vb. fıkıh kitaplarındakiler; o alimlerin kuranı, hayatı, evreni yorumlamasıdır. Yani açıklamaları; yaşadıkları dönemde ulaşabildikleri bilgi, düşünme, sorgulama, yorumlama kabiliyetleriyle sınırlıdır. O sebeple kendi sorduğun soruya biraz kendin cevap aramanı ümit ederim. Tabiki kutsal kitaplar dışındaki kaynakları okuman, izleyeceğin yolu gösterir, mantıklı ve mantıksız bulacağın şeyleri ortaya çıkarır. Neyin seni ikna edip neyi etmediğini anlarsın.

    baştan söyleyeyim; dinde kanıt aramak çoğu zaman hüsranla sonuçlanır. sebebi ise bilim gibi, deneysel yöntemlerle kanıtlanabilen bir şey olmamasıdır. Yani biliminsanlarının keşifleri sonucu bilinebilen şeylerden yola çıkarak bak işte tanrının varlığına kanıt! şu ayet aslında bunu kanıtlıyor taa 1400 yıl öncesinden demek sağlıklı bir düşünme biçimi değil. Burada hem genel bildiğimiz anlamda hem de matematik konusundaki "mantık" konusu gündeme gelir. Mantık dediğimiz şeye duygu veya inancı katarsak; mantıktan uzaklaşırız.

    kuran dan başlayalım. islamda kainat yazıp ilk çıkan arama sonucuna tıklarsan oradaki ayetlere bakalım. Orada yazılan ayetlerin kainat hakkında neyi anlattığını anlayalım. bahsettiğim kaynak http://www.gulum.net/islamiyet/cevaplar.php?id=1128

    Kuranda; yerlerin ve göklerin yaratıcısının Allah olduğu bildiriliyor. Yaradılışa inanan insanların sorularına cevap olabilecek kaç günde yaratıldığına, nasıl yaratıldığına dair sınırlı bir açıklama getirir. Yani yedi kat gök yaratıldı, yeri ve göğü, ve yerdekilerle göktekileri Allah yarattı, yerde canlılara rızık verdi, göğün ve yerin ahengini sağladı, bir hesaba göre yarattı. Gece ve gündüz arka arkaya geliyor, ayı güneşi allah yarattı, bunların var olma sebebi de, öyle olma sebebi de, bir düzende olma sebebi de allahtır. yani kurandaki dünya ve kainat ile ilgili ayetlere bakıldığında bunlar görülüyor.Yani sadece ayetleri okuduğumuzda anlayıp bilebileceklerimiz kabaca bunlar.

    o sitedeki alt kısımda da kanıtlar kısmına gelelim.kanıtlar sunuluyor. eksen eğikliği, potasyum dengesi, fotosentez, atmosfer, yerkabuğu, gel-git olayı gibi geçtiğimiz birkaç yüzyılda bilim, deney veya keşif gibi yöntemlerle bulunan, hesaplanan, tespit edilen konular; ayetlere delil olarak gösteriliyor. Genel olarak düşülen mantık hatasını ben burada görüyorum. öyle ki arapça "deha" kelimesinin etimolojik olarak manası kurnazlık, aşırı zeka iken,, kuranda ayetteki anlamı düzenlemek iken dehanın arapçadaki diğer manalarından biri olan "devekuşu yumurtası" manası da geldiği söylenerek - arapça kelime anlamlarını bilmiyorum, ancak bir çok kelimenin birden çok manası olduğunu biliyorum, o yüzden bunu doğru kabul edelim - bu aşırı dolaylı anlatımla düzenlemek manasındaki bir sözcük, devekuşu yumurtası anlamı ile geoid veya elips çağrışımı yapılıp dünyanın şekline veya yörüngeye işaret edilmiş.
    Bu yorum ne kadar mantıklı ve ikna edici geliyor sana bırakıyorum.

    Yani; sonradan yapılan keşifler ile insanlığı edindiği bilgilerden yola çıkılarak dine ve kutsal kitaplara "madem inanmıyorsunuz aha bak bir de böyle düşün" denilerek bir yol izleniyor. ki bunu biraz samimiyetsiz buluyorum.

    insanın düşünmeye başlamasından beri cevap aradığı bir soru kainat. Neden ve nasıl varolduğu. Bu noktada; emin ol ki bilimsel olarak kanıtlandığı veya sırrı çözüldüğü, veya bir bilgi edinildiği anda inan ki o andan itibaren dini olarak da açıklamaları yapılacak ve "evet öyleydi, hatta şu ayetler buna işaret ediyor" denilecek veya böyle düşünülecek.

    Dinlerin, kutsal kitapların anlattığı birçok konu ve olayın; binlerce yıl önceki toplulukların mitolojilerinde ve mitlerde de varolduğunu kabullenmek oldukça zor birşey.

    inanç ve mantığın çatışması , inanç ve inancın çatışması, mantık ile mantığın çatışması her zaman tartışma doğurur. O yüzden tartışmaya girmeden önce senin mantık olarak ne düşündüğünün önemli olduğunu düşünüyorum ve öğrenmek istiyorum.

    Özetle inancın bazı konularda izah işlevi olduğunu , yani neden? sorusuna inanç kapsamında cevap verdiği - örneğin bizi kim yarattı? neden yarattı? önceki peygamberler neler yaşadı? göktekileri kim yarattı? nasıl yarattı? kaç günde yarattı? kaç kat yarattı? gibi - bazı konularda da sosyal işlevi olduğunu görürüz. Sosyal işlev olarak da ; sosyal hayatı düzenleyen kuralların hemen hepsini sayabiliriz. haramlar, helaller, doğrular, yanlışlar, insanlar arasındaki ilişkiler, günah-sevap, cennet-cehennem gibi. Benzetme ve yorumlamalar kainat vb. konularda tanrının varlığını kanıtlıyor diye hoşumuza gitse de; benzer benzetme mantığı ile yapılan kıyaslamalarla günümüzde çok rahat insan katledebilen, bunu tanrı için yaptık diyebilen topluluklar var.

    O sebeple sana en başta o soruyu sordum. ikna olmak mı istiyorsun yoksa gerçek nedir onu mu düşünmek istiyorsun diye. *

    Ayrıca şunu da bir izle, Özellikle 19. dakikadan itibaren, evren konusundan bahsediliyor.

    https://youtu.be/I4dPPqXfksY
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster