Bu yazıda, “bütün çocuklar ateist doğar, sonra anne babaları onlara tanrı ve dinleri öğretir” iddiasını masaya yatıracağız.
Aslında bu, tıpkı “bütün çocuklar yürümeyi bilmeyerek doğar, daha sonra anne ve babaları onlara ayaklarına basmayı öğretir” gibi bir iddiadır. Bir şeyin içeriğinin sonradan öğrenilmesi onun doğal olmadığını göstermez. Nitekim birçok araştırma da çocukların tanrı inancına meyilli bir zihinle doğduğunu ortaya koymuştur.
Bu yazıda bebek ve çocuklarla ilgili araştırmaları ortaya koyacağız. Tabii, sadece bebek ve çocuklarda kalmayacağız, kendisini hiçbir inanca nispet etmediğini söyleyen bireylerin dahi hayatlarında sürdürdükleri inançları da gösteren araştırmayı aktaracağız.
Bu konudaki araştırma çok kapsamlı olduğu için farklı linklerden derlediğim bilgilerin kaynaklarını ayrı ayrı göstererek vereceğim.
Oxford Üniversitesi Antropoloji ve Zihin merkezi araştırmacısı Dr Justin Barrett, son on yılda yapılan araştırmaların baskın bir şekilde çocukların doğuştan bir şekilde hayatı sorgulayıp, “hayatın bir tasarım olup, belirli bir amaç için var olduğu” fikrine sahip olduğunu söylüyor.
Cambridge Üniversitesi Faraday Enstitüsü’nde verdiği konferansta birçok araştırmaya gönderme yapan Barrent, bunlardan birkaçını aktarıyor:
Buna göre 6 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, çocuklara “yeryüzündeki ilk kuş niçin var oldu?” sorusu soruluyor. Çocuklardan gelen cevaplar da “güzel müzik yapmak“, “dünyayı daha da güzel hale getirmek” gibi sürekli bir “amaç” odaklı oluyor. Varlık-amaç ikilisi dışında cevap duyulmuyor, “tamamen rastlantı, anlamsız, doğal sürecin bir sonucu” gibi veya en azından bunları çağrıştıran bir cevap alınmıyor.
Dr Barrett başka bir araştırma da aktarıyor, 12 aylık bebeklere yuvarlanan bir topun düzenli bir yığın oluşturmasını içeren bir video izletiliyor. Buna göre bebekler buna şaşırıyor ve tepki vermeye başlıyorlar. Oysa “düzensiz bir şeyin düzenli bir şeyler oluşturması” “inançsız doğan” bir varlık için şaşırtıcı olmamalı, belki tesadüf, belki rastlantı ama olağan. Sonuçta karşı teze göre “hepimiz inançsız ve doğa olaylarına nötr bakarak doğuyoruz” fikri vardır. Fakat tam tersi şekilde bebeklerin “düzensizlikten düzen” oluşumunu normal karşılamayıp tepki vermesioldukça ilginç, haliyle.
Bunun gibi farklı araştırmaları da gösteren antropolog Dr Barrett, “doğuştan bu hayatın anlamsız ve amaçsız olmadığını, arkasında mutlak sebep arandığı”nın insan doğasının parçası olduğunu söylüyor.
Kaynak link:
http://www.telegraph.co.u...-God-academic-claims.html
DEVAMINI OKUMAK iSTEYENLER iÇIN ;
http://dusunenmusluman.co...-inanci-dogustan-geliyor/
➡➡➡
ateist olunca zik